Banner Generator at Voidix.com



субота, 19. март 2011.

Toshiba zamena za desktop računar

VESTI | PETAK 18.03.2011

Kompanija Toshiba predstavila je svoj novi laptop računar Satellite C670, za koji smatra da može privući one korisnike koji žele da svoje desktop računare, zamene prenosivijim rešenjem.

Ovaj model sa ekranom dijagonale 17,3 inča isporučuje se za Windowsom 7 u Home Premium varijanti, ima 8 GB DDR3 RAM memorije, hard diskom do 750 GB, i Intel Cor i3 procesor, a iz Toshibe kažu da zadovoljava svakodnevne potrebe za računarom u okviru nižeg cenovnog segmenta. Osim ove, postoji i AMD varijanta, oznake C670D.

Satellite C670 će biti dostupan u dve boje, crnoj i beloj, a ugrađena je i web kamera sa Toshiba Face Recognition tehnologijom za prepoznavanje lica, što korisnicima omogućava da se bez ukucavanja šifre uloguju na svoj nalog.

U prodaji bi trebalo da se nađe od marta, a iako je nazvačeno da se radi o računaru nižeg cenovnog ranga, preporučena cena nije zvanično objavljena.

среда, 16. март 2011.

Foto: Katastrofa u Japanu

Ako bi poredili sa bilo kojom katastrofom u bilo kom drugom gradu u svetu, osećaj za humanost bi u takvoj situaciji bio potpuno izgubljen, ali ne i u Japanu.

Japanci, pored sve nesreće koja ih je zadesila nakon zemljotresa, cunamija i eksplozija atomskih elektrana, ne ostavljaju utisak da padaju u očaj. Njihov moto je “Mirno i zajedno”.

Stanovnici zemljotresom i cunamijem pogođene japanske oblasti ostali su bez krova nad glavom, a mnogi još traže svoje najmilije: decu, roditelje, bližu i dalju rodbinu.

Ljudi koji dolaze iz Japana iskazuju poniznost, dostojanstvo, ali su i okrenuti potrebi da dokažu čast svoje porodice tako što će valjano obavljati posao. U tom svetu izgleda da čast diktira ponašanje. To je vrednost kako za mlađe, tako i za starije, za ostvarenje kroz obrazovanje, ali i za poslovne domašaje.

Dok zvaničnici u centrali pokušavaju da otklone kvarove na bezbednosnim sistemima u nekoliko reaktora u “Fukušimi“, do kojih je došlo posle katastrofalnog zemljotresa i cunamija koji su u petak pogodili severoistok Japana, istočni deo zemlje pogodio je još jedan u nizu snažnih zemljotresa.

Naciji se putem televizije prvi put nakon razornog zemljotresa i cunamija koji je potom usledio, obratio japanski car Akihito. On je izjavio da je duboko zabrinut zbog situacije u nuklearnoj centrali "Fukušima" i da se "moli za bezbednost velikog broja ljudi".

"Sada cela nacija radi na spašavanju. Stanovništvo je prisiljeno da se evakuiše u vrlo teškim uslovima hladnoće, nedostatka vode i goriva", kazao je Akihito koji se inače vrlo retko uključuju u državne poslove.

Akihito i dodao da se iskreno nada da može da se spreči pogoršanje situacije zjedničkim naporima svih onih koji učestvuju u spašavanju.

Strane ambasade, me]u kojima je i srpska, preporučile su svojim državljanima da napuste Japan. A prema najnovijim podacima japanskih službi, u potresu je poginulo preko 10 000 ljudi.

Međunarodna agencija UN za atomsku energiju u Beču potvrdila je da su radioaktivne materije direktno oslobođene u atmosferu. "Nivo (radioakivnosti) je do 400 milisiverta (mSv) na sat", dodala je ta agencija. Doza veća od 100 mSv, po medicinskim podacima, može dovesti do obolevanja od raka.

Strahovanja od povećane radijacije u nuklerarki Fukušima obistinila su se posle treće eksplozije koja se dogodila u tom postrojenju. Iako je nivo zračenja opao od prepodneva, to i dalje ne znači da je opasnost prošla.

Stanovnicima u krugu od 30 kilometara preporučeno je da napuste ugroženo područje ili da ne izlaze iz kuća.

Svetska meteorološka organizacija saopštila je da vetrovi ka Pacifiku raznose radioaktivne materije iz japanske nuklearne elektrane Fukušima.

Ta agencija UN je upozorila da bi se, iako vetrovi odnose emitovane materije dalje od obala Japana i drugih azijskih država, vremenski uslovi mogli promeniti i da će zbog toga sa pažnjom pratiti satelitske podatke.

Istovremeno, nuklearna kriza odvlači pažnju sa humanitarne - severoistok Japana već 4 dana nema vodu, hranu, grejanje.

Japanski zvaničnici upozorii su da je nivo radijacije povećan i da bi vetar radioaktivne materije mogao da odnese do Tokija za nekoliko časova.

Istovremeno, japanska agencija Kjodo javlja da je viši stepen radijacije zabeležen u prefekturi Ibaraki, između kompleksa "Fukušima" i Tokija, a prema saopštenju Tokijske kompanije za električnu energiju, počela je evakuacija radnika iz oba postrojenja.

Zamenik japanskog premijera Jukio Edano rekao je novinarima da je u eksploziji najverovatnije oštećeno dno kontejnera u kome je reaktor, a koje drži vodu za njegovo hlađenje i kontroliše unutrašnji pritisak.

Mobilni operatori u Srbiji, “Vip mobajl“, “Telenor“ i “Telekom Srbija“, aktivirali su SMS broj 2001 za pomoć Japanu.

Broj 2001 otvoren je za sve korisnike koji donacijom žele da pomognu građane Japana ugrožene zemljotresom i cunamijem.

Cena poruke je 50 dinara i na donirani iznos se ne plaća porez. Sav prikupljeni novac biće prebačen na račun Crvenog krsta Srbije koji je namenski otvoren za pomoć stanovništvu Japana.

Po aktiviranju broja, kako su saopštili mobilni operatori, veliki broj korisnika mreže poslao je SMS poruke, što pokazuje da građani nisu zaboravili da je Japan proteklih godina pružao značajnu pomoć Srbiji.

B92

уторак, 15. март 2011.

Posledice zemljotresa u Japanu na IT

Iako će proći još nekoliko dana pre nego što se dobije potpunija slika o posledicama katastrofalnog zemljotresa koji je pogodio Japan, već se prave procene kakav će biti njegov uticaj na IT industriju.

Photo: Beta
Photo: Beta

U prvim izveštajima govori se o stanju podmorskih kablova koji ovu zemlju povezuju sa svetom, posledicama eventualnih prekida u proizvodnji memorijskih čipova, nestašicama struje i problemima telefonskih mreža.

Podmorski telekomunikacioni kablovi koji vode ka Japanu i od njega, većinom su preživeli razarajući zemljotres i cunami koji su ovu zemlju pogodili u petak.

Na osnovu podataka istraživačke kompanije Telegeoghraphy u Japanu se završava 20 transpacifičkih i intraazijskih kablovskih sistema. Rano ujutro u subotu (po lokalnom vremenu u Japanu) pojavilo se par izveštaja o oštećenim kablovima u Aziji, ali izgleda da su efekti oštećenja ograničeni.

Kineski telekom China Unicom objavio je da su dva ili tri kabla između Japana i Kine oštećena, ali da je saobraćaj preusmeren tako da su prekidi zaobiđeni, a tajvanski Chunghwa Telecom je javio da je kabl APCN2 oštećen, ali da komunikacije nisu prekinute.

APCN2 je kabl dugačak 19.000 kilometara koji povezuje Kinu, Hongkong, Japan, Maleziju, Filipine, Singapur, Južnu Koreju i Tajvan. Kapacitet mu je skoro dva terabita u sekundi.

Japan je inače najveće čvorište podmrskih kablovskih sistema u Aziji, mada se sve više povećava broj linija koje vode do drugih zemalja u regionu.

Zemljotresi su i ranije oštećivali podmorske kablove. Prošle godine je zemljotres na Tajvanu oštetio četiri kabla na šest mesta, što je izazvalo prekid usluga na dva dana u pojedinim delovima zemlje, a 2009. su zemljotres na Tajvanu i podvodni odroni izazvani tajfunom oštetitili kablove prema Kini i prekinuli pristup pojedinim lokacijama na vebu. U oba slučaja kompanije su preusmeravanjem uspele da obnove saobraćaj.

Proizvodnja poluprovodnika i cene

Pošto Japan proizvodi preko 40% NI (NAND) fleš memorijskih čipova na svetu i 15% dinamičkih memorija, zemljotres koji ga je pogodio mogao bi ozbiljno da utiče na snabdevanje poluprovodnicima.

Analitičar Džim Hendi iz istraživačke kompanije Objective Analysis, smatra da nije potreban veliki pad proizvodnje silicijumskih podloga da bi se cene dramatično povećale, i da bi čak i dvonedeljni zastoj mogao dovesti do značajnijeg kolebanja cena i kratkoročnih nestašica.

Prema ocenama ove kompanije čak su i zemljotersi manjih magnituda, poput jednog od 5,9 u 2008. i dva od 6,0 i 6,8 u 2007, izazavali zabrinutost u poluprovodničkoj industriji. Hendi je na osnovu požara u nekoliko zgrada Tokiju i u rafineriji severno od grada zaključio da je verovatno sve što je u njegovoj blizini ozbiljno oštećeno.

Međutim, ne slažu se svi s mišljenjem ove kompanije. Istraživačka kompanija iSuppli ne veruje da će zemljotres uticati na proizvodnju dinamičkih memorija i NI čipova. Njen analitičar Majk Hauard kaže da su ga njegovi kontakti u Japanu izvestili da su proizvodni kapaciteti kompanija Micron, Toshiba i Elpida Memory dovoljno daleko od epicentra tako da su izbegli oštećenja, zbog čega on ne očekuje nikakva smanjenja proizvodnje.

Photo: Beta
Photo: Beta

I pored toga Objective Analysis očekuje da će zemljotres imati uticaja na potražnju, nevezano od toga da li su ovi proizvodni kapaciteti zatvoreni ili nisu, jer su mnogi proizvođači elektronskih uređaja u Japanu, a njihova potražnja će se zaustaviti dok se ne saniraju posledice zemljotresa. Već se zna da je Sony bio prisiljen da obustavi proizvodnju u šest svojih fabrika na severoistoku Japana, a verovatno je pogođen i Nikon, koji ima fabrike blizu epicentra.

Poređenja radi, zemljotres magnitude 7,6 koji je pogodio Tajvan 1999. izazvao je značajna oštećenja u Tajpeju i zaustavio proizvodne pogone u Hsin Čuu, a zemljotres od 6,9 stepeni po Rihterovoj skali koji je 1989. pogodio oblast Loma Prieta u SAD, zaustavio je proizvodnju u Silicijumskoj dolini, iako je imao tek stoti deo snage zemljotresa koji je u petak pogodio Japan.

Borba sa nestašicom struje i oštećenjima

Odmah posle zemljotresa najveće japanske elektronske kompanije su krenule da proveravaju da li su njihovi radnici u pogođenim oblastima bezbedni i ima li oštećenja na njihovim postrojenjima.

Pored problema s nuklearnim elektranama, požara koji još uvek plamte u pojedinim oblastima i oštećenih puteva koji su na pojedinim deonicama zakrčeni nanosima koje je doneo cunami, jedan od najvećih problema Japana su i nestašice struje izazvane oštećenjima mreže. I ljudima i kompanijama je već rečeno da ih očekuju povremena isključenja dok se centrale i mreža ne vrate u normalu. Dodatni problem je i pijaća voda. Zbog straha od nestašica vlada je pozvala stanovnike i kompanije da štede i vodu i struju.

Sony je u subotu helikopterima dostavljao pomoć stotinama svojih radnika zarobljenim u njegovoj fabrici Blu-ray diskova u prefekturi Mijagi. Cunami je naišao neposredno pošto se oko 1000 radnika popelo na drugi sprat gde su proveli i noć. Ta fabrika je jedna od šest koje je Sony zatvorio posle zemljotresa i jedina koja je pretrpela veća oštećenja. Neke Sony fabrike, uključujući jednu koja proizvodi baterije i drugu koja proizvodi čipove, zatvorene su zbog nestašice struje.

Elektroenergetska kompanija koja pokriva Tokijo i nekoliko oblasti istočno od glavnog grada, upozorila je stanovnike da će povremeno ostajati bez struje dok ne popravi oštećene elektrane koje su izazvale isključivanje nekoliko drugih.

Photo: Beta
Photo: Beta

Najveći problem su joj nuklearne elektrane Daiiči u prefekturi Fukušima. Posle eksplozije koja se dogodila u elektrani broj jedan, najstarijoj od šest, četiri radnika su prevezena u bolnicu, a kompanijia pokušava da utvrdi razmere oštećenja. Ova 40 godina stara elektrana, kao i ostalih pet, radi tako što radiokativnim šipkama greje vodu i pretvara je u paru koja pod velikim pritiskom pogoni turbine koje pokreću generatore struje. Elektrane su se zbog zemljotresa automatski isključile, ali su se pumpe koje hlade radioaktivno jezgro ubrzo pokvarile zbog cunamija, tako da je hlađenje prebačeno na rezervne pumpe koje nisu radile još dovoljno dugo i to je, pretpostavlja se, dovelo do delimičnog topljenja jezgra i eksplozije.

Proizvođač DRAM memorija Elpida Memory objavila je da su zemljotres i cunami tek neznatno uticali na njen rad, jer su daleko od epicentra. Elpidine glavne fabrike za proizvodnju čipova su u Hirošimi, u zapadnom delu Japana i u njima se proizvodnja već istog dana vratila na normalu, ali jedna fabrika, Akita Elpida, koja ispituje čipove i pakuje ih u zaštitni materijal, pogođena je nestašicama struje. To međutim, neće stvarati probleme, jer se većina čipova testira i pakuje na Tajvanu.

SanDisc koji proizvodi fleš memorije obavestio je da su dve njegove fabrike imale kratak zastoj na dan zemljotresa ali su ubrzo nastavile normalno da rade. Ova kompanija je jedan od najvećih proizvođača fleš memorija na svetu. Čak i kratak zastoj u njihovoj proizvodnji mogao bi izazvati velike skokove cena, tako da je ovo dobra vest.

Druga elektronska komponenta koja je potencijalno ugrožena zemljotresom su LCD paneli. Japan više nije najveći proizvođač LCD panela, jer drži svega 6% svetske proizvodnje, ali zato ima veliki udeo u proizvodnji komponenata koje se koriste za njihovu izradu, uključujući staklo, kolor filtre i svetleće diode.

Telefonska mreža je ozbiljno oštećena

Telefonske usluge u većem delu istočnog Japana su ili nedostupne ili se veze teško ostvaruju. Mnogi pozivi u ugroženim područjima se upućuju na snimljenu poruku: „Ovo je NTT DoCoMo. Područje koje zovete teško se dobija zbog zemljotresa.“

Da bi ublažili probleme izazvane uništenim ili oštećenim telefonskim stubovima, tri najveća japanska operatera mobilne telefonije poslala su u ugrožena područja mobilne bazne stanice koje se s mrežom povezuju preko satelita i omogućavaju pokrivanje u neposrednoj okolini, a njihove prodajne ekspoziture nude punjenje telefona.

Mobilna mreža je u Tokiju znatno poboljšana u odnosu na prvi dan, ali još uvek se dešava da se veza prekine. S druge strane, internetske usluge su najvećim delom neoštećene, mada se do nekih lokacija na vebu teško dolazi. Nekoliko kompanija je ponudilo besplatan pristup svojim mrežama preko WiFi tačaka.

Najveći problem su najavljena isključenja struje, jer je zaustavljanje nekoliko nuklearnih elektrana smanjilo količinu dostupne električne energije.

B92


Архива чланака

Powered By Blogger

FACEBOOK