Banner Generator at Voidix.com



понедељак, 7. март 2011.

“Oči Interneta” – uhvatite lopova preko internet kamere

Da li ste sebe ikada zamislili u ulozi privatnog detektiva? Nova usluga nazvana Oči interneta omogućava ljudima u Evropi da uživo gledaju ono što snimaju kamere sigurnosti...

Da li ste sebe ikada zamislili u ulozi privatnog detektiva? Nova usluga nazvanaOči internetaomogućava ljudima u Evropi da uživo gledaju ono što snimaju kamere sigurnosti u prodavnicama širom Britanije pa i dalje, sve u nastojanju da se lopovi uhvate na delu. Oni koji su stvorili takvu uslugu kažu da će ona uskoro biti dostupna u celom svetu. Međutim kritičari kažu da je to primer da nadgledanje društva ide isuviše daleko.

oci Oči Interneta   uhvatite lopova preko internet kamere
oci
Vlasnik jedne samousluge u Londonu je do sada imao dosta lopova u svojoj prodavnici. Uprkos tome što je instalirao sigurnosne kamere, lopovi u prodavnici su i dalje krali robu. Kada je čuo za program Oči interneta (Internet Eyes), požurio je da bude jedan od prvih klijenata. Imamo šest zaposlenih, ali ipak nam je potreban neko ko će za nas bez prestanka paziti na prodavnicu. Lopovi su nam veliki problem. Sada barem znamo da se neko brine za našu prodavnicu, kaže on.

Ideja je jednostavna. Snimci uživo sa sigurnosnih kamera iz svih delova Britanije se mogu videti na internetu. Volonteri se tako mogu priključiti na internet i gledati šta se dešava u prodajnim objektima. Ukoliko vide problem, mogu pritisnuti dugme za alarm i za samo nekoliko sekundi vlasnik kamere dobije taj alarm. Kada se to desi internet volonteri gub dalji uvid. Ali kriminal se može sprečiti u istom tom trenutku. Zato ovaj sistem menja običnu sigurnosnu kameru koja samo stoji u kutku prodavnice u uređaj koji je proaktivan i koji pruža neposrednu sigurnost.

Do sada se za program Oči interneta prijavilo više od 3 hiljade volontera koji prate kamere. Oni koji su najbudniji u tome svakog meseca dobijaju novčane nagrade u zavisnosti od broja potencijalnih kriminalnih radnji koje primete. Međutim kritičari iz organizacije Big Brother Watch, kažu da je to nepravedno narušavanje privatnosti. Ono o čemu se ovde radi je da postoji ogroman broj onih koji se mogu od kuće priključiti na internet i špijunirati nedužne ljude koji samo obavljaju svoju kupovinu.


Архива чланака

Powered By Blogger

FACEBOOK