SIDNEJ - OD SPECIJALNOG IZVEŠTAČA

Srbijo, pomozi mi! Ležim nevin u zatvoru, iako mi nije ni suđeno ni presuđeno! Čamim u samici, koja nema ni prozor! Ne dobijam svež vazduh, niti viđam sunce! Ni knjige za čitanje mi ne daju, a ograničen mi je i susret sa drugim zatvorenicima. Imam pravo na telefonski razgovor od pet minuta, koji zatvorska uprava prisluškuje. Tražim da se država založi za mene bar onoliko koliko se založila za Tihomira Purdu!

Ovo je apel Dragana Vasiljkovića, poznatijeg kao Kapetan Dragan, iz zatvora „Silvervoter“ kod Sidneja, u kojem čeka odluku australijskih vlasti o izručenju Hrvatskoj.

Kapetan Dragan uhapšen je u Australiji 2005. godine po poternici Hrvatske zbog navodnih ratnih zločina. Zbog toga što je procenjen kao „ekstremno rizična osoba“, Vasiljković je smešten u samicu i može da prima posetu dva puta mesečno. Najčešće ga posećuju supruga Nada Lukić i brat po majci Kića Makuljević.

- Živim u mestu, udaljenom devet sati vožnje od Sidneja, a moj dever u Pertu. Nismo uvek u stanju da posećujemo Dragana. Sudske vlasti dozvoljavaju da ga vide još samo dvojica srpskih prijatelja. I niko više. Vladiki Irineju i sveštenicima SPC u Australiji nije dozovoljeno da ga posete i ispovedaju - priča za „Novosti“ Nada Lukić, koja je upravo izašla iz posete suprugu Draganu u zatvoru „Silvervoter“.

Kako nam je rekla, Kapetan Dragan je prilikom susreta bio obučen u narandžasti kombinizon, koji se kopča od pozadi i nije bio vezan:

- Potpuno je bled, mršav i već je počeo da klone duhom - kaže Nada.

Da je zdravlje Dragana Vasiljkovića ugroženo, potvrdila nam je ćerka njegove supruge Kejt Lukić Brus, medicinska sestra, koja kaže „da mu je boja kože siva, oči anemične, da pati od avitaminoze“.

PORUKA: ZAUZMITE
SE I ZA MENE
- Tražim da Hrvatska pošalje svoje islednike da me ispitaju u australijskom zatvoru. Ne tražim slobodu, niti želim da vršim politički pritisak na sud, ali imam pravo da se sprovede istraga i utvrdi da sam nevin zatvoren. Tražim i da se država Srbija založi za mene kao svog državljanina.

Prijatelji koji posećuju Vasiljkovića rekli su nam da je naglo ostario.

- Posle odluke Federalnog suda Australije da nema smetnji da moj brat Dragan bude izručen Hrvatskoj, žalili smo se i čekamo rešenje Vrhovnog suda, a potom i odluku ministra pravde Brendona Okonora. U međuvremenu smo podneli zahtev da se Dragan premesti u humaniji zatvor Parkli, ali nam Ministarstvo pravde Australije nije ništa odgovorilo - kaže brat Kićo Makuljević.

Grupa od 39 Srba iz Australije uputila je Vladi Srbije, ministru pravde, ministru dijaspore i svim poslanicima u Narodnoj skupštini Srbije pismo sa molbom za diplomatsku i političku pomoć Kapetanu Draganu.

- Pisali smo i liderima opozicije. Od 270 pisama koliko smo poslali u Srbiju, odgovorili su nam samo predsednica parlamenta Slavica Đukić-Dejanović, potpredsednik Jovan Krkobabić, jedan poslanik, kao i Bruno Vekarić i Savo Štrbac. Predsednica nas je uputila na Ministarstvo pravde, a potpredsednik je rekao da će se založiti za naš problem - kaže brat Kićo i dodaje da niko od ministara, od lidera opozicije nije odgovorio da li će i da li mogu da pomognu kapetanu Draganu.

NADA POSTOJI
Pripadnici srpske zajednice u Australiji daju sve od sebe kako do Draganovog izručenja Hrvatskoj ne bi došlo. Na osnovu dosadašnjih istraživanja međunarodnih sudskih organa i dokumenata Tribunala u Hagu, australijski Srbi veruju da osnova za izručenje Kapatana Dragana iz Australije Hrvatskoj nema.

Kako nezvanično saznajemo Vrhovni sud i potom ministar pravde Australije svoju odluku o sudbini Dragana Vasiljkovića treba da donesu do kraja avgusta ove godine.


PUNI ZATVORI NAŠIH LJUDI

Prema podacima moje smo dobili od Srpske pravoslavne crkve u Australiji, u poslednje dve decenije na Petom kontinentu je bilo uhapšeno i zatvoreno oko 2.000 Srba. Među njima najviše je bilo onih koji su došli da se bave kriminalnim radnjama. Kako mali broj njih traži pravnu pomoć od Ambasade Srbije, u ovom trenutku zvanično u australijskim zatvorima se nalaze samo dvojica Srba. Jedan od njih je Kapetan Dragan.