Banner Generator at Voidix.com



четвртак, 22. децембар 2011.

Корупција распустила полицију

Корупција распустила полицију:

Цела полицијска служба у мексичком граду Веракрузу распуштена је данас, а уместо ње градом патролира Ратна морнарица.

Влада савезне мексичке државе Веракруз саопштила је да је ова одлука део напора да се искорени корупција у полицији и да се "почне од нуле" у том тамошњем највећем граду.

Портпарол Владе рекла је да је отпуштено 800 полицајаца и 300 службеника администрације. Они могу да поднесу молбу за посао у полицији, али морају да испуне строже критеријуме.

Наоружани маринци опколили су данас централу полиције, а хеликоптери Ратне морнарице надлетали су град. Одлуку о том потезу донели су у понедељак гувернер Веракруза Хавиер Дуарте и савезни министар унутрашњих послова Алехандро Поире.

Мексиканци су били шокирани када је у Веракрузу септембра убијено 35 људи у једном од сукоба у рату нарко-банди. Град је постао поприште борби између картела Зетас и банде блиске картелу Синалоа, коју води Хоакин "Ел Чапо" Гузман.

Веракруз, град у Мексичком заливу, је на путу за пренос дроге и пребацивање имигранте који долазе са југа. У њему је прво владао Заливски картел, а онда се оружано крило тог картела Зетас отцепило и завлдало.

У граду је примећен пораст криминала овог пролећа, када су због офанзиве владе у суседном Тамаулипасу криминалци побегли у Веракруз. Војска Мексика је преузимала операције полиције већ неколико пута, већином уз границу САД.

Веракруз је, међутим, прва држава у којој је потпуно распуштен велико одељење полиције. У држави Веракруз има око 2.400 маринаца. Ратна морнарица ће чувати град ће док се не завршио обука нове полиције, рекла је портпарол владе.

Гувернер Дуарте је већ распустио полицију у главном граду државе Халапи, али су ту градску полицију заменили државни полицијски агенти. Мексички председник Фелипе Калдерон има амбициозан план за проверу свих 460.000 мексичких полицајаца на корупцију.

Његова влада је дала 331 милион долара за 200 градова да обуче и опреме градске полицијске снаге. Гувернери држава међутим кажу да немају средства да спрече корупцију полицији.


Архива чланака

Powered By Blogger

FACEBOOK