Banner Generator at Voidix.com



четвртак, 1. јул 2010.

Повластице за даваоце крви

Повластице за даваоце крви: "Већина добровољних давалаца крви не зна за бројне повластице, као што су бесплатни прегледи, лекови и специјалистичке услуге. Право на бенефиције имају они који су десет пута и више дали крв или су били даваоци у претходних годину дана.

Повластице за даваоце крви

Да би током лета за све болеснике било довољно крви, стручњаци процењују да је потребно да свакога дана, само у Београду око 400 грађана да крв, а око 1.000 у Србији.

Овим хуманим чином даваоци помажу особама којима крв значи живот, али исто тако остварују и низ погодности.

Већина добровољних давалаца крви не зна да по закону не плаћа партиципацију за лекарске прегледе, поједине лекове и неке специјалистичке услуге. А они који знају, те бенефиције ретко користе.

Прегледе на ултразвучном апарату, скенеру и магнетној резонанци по упуту, једнодневни терапијски третмани у физикалној медицини и рехабилитацији, болничко лечење, амбулантно-хируршке интервенције, патронажне посете и лабораторијске анализе само су неке од услуга које су за добровољне даваоце бесплатне.

"У службеном гласнику, 5. јануара ове године објављен је правилник о правима на здравствену заштиту добровољних давалаца. Свим домовима здравља тај правилник је достављен и они морају да га поштују", изјавила је Гордана Антуљесков из Института за трансфузију крви Србије.

Антуљесков је додала да по овом правилнику, особе које су десет и више пута дале крв или које су дале крв у претходних годину дана имају одређене бенефиције до краја живота, односно док тај правилник важи. Таква лица, између осталих услуга, не треба да плаћају партиципацију.

Сваки давалац при одласку код лекара мора да има оверену здравствену књижицу, упут лекара специјалисте и књижицу Института за трансфузију.

Иако даваоци имају право на одређене бенефиције, у пракси до њих тешко долазе - јер већина домова здравља не поштује закон. У случају да платите услугу која је за даваоце бесплатна, обратите се особи задуженој за права пацијента у тој здравственој установи.

"

http://webvideocall.oovoo.com/callme/acafaca68/243

недеља, 27. јун 2010.

Србија пребрзо стари

Србија пребрзо стари: "Породице у Србији у просеку имају по једно дете, а око 400 школа у Србији има од два до пет ученика. Прогнозира се да ће се 2050. године популација у Србији смањити за једну петину, то јест за милон и по становника. Демографи решење виде у имиграцији.

Србија пребрзо стари

Србија је на четвртом месту у Европи по паду броја становника, показују подаци Америчког бироа за податке о становништву. У лошијој ситуацији само су Молдавија, Украјина и Бугарска. Прогнозира се да ће се 2050. године популација у Србији смањити за једну петину, то јест за милон и по становника.

Статистика показује да породица у Србији у просеку има по једно дете. О том сведочи и податак да око 400 школа има од два до пет ђака. Оваква ситуација брзо може да се реши само имиграцијом тј. доласком људи из других држава да живе у Србији.

"Све и да се наталитет подигне преко ноћи, хипотетрички гледано, треба 20-30 година да ти новорођени пристигну у радно доба. Решење за то јесте имиграција и то је оно што раде европске земље и што је сигурно будућност Србије, без обзира колико то у овом тренутку изгледало немогуће", рекао је демограф др Владимир Никитовић.

Иако је прошле године коначно порастао број рођене деце, било је 30.000 више умрлих. То значи да у Србији годишње нестатне град средње величине. Да би број становника остао исти, потребно је да свака жена роди барем двоје деце, што се не дешава још од 1956. године.

"Људска популација Србије је међу најстаријима у Европи, са 41 година старости, што само по себи и не би било проблем да стопа природног прираштаја није у опадању, а стопа смтрности расте као последица старења нације", рекао је директор Републичког завода за статистику др Драган Вукмировић.

У Министарству за рад и социјалну политику ради подстицања рађања од 2008. године постоји и национална стратегија. Породицама које имају више деце помаже се финансијски, међутим, због економске кризе стратегија се не спроводи у потпуности.

"Један значајан корпус мера предвиђених стратегијом није у могућности да се у овом тренутку реализује. Тако да заправо и немамо податак о томе какве мере, дносно какав ефекат имају мере које у овом ограниченом виду примењују", рекао је Предраг Петровић из Министарства рада и социјалне политике.

Недовољан број деце рађа се у готово свим европским државама упркос, благом порасту рађања у последњих неколико година. Демографско стање у Србије лошије је него у земаља региона.

"

http://webvideocall.oovoo.com/callme/acafaca68/243

Архива чланака

Powered By Blogger

FACEBOOK