Banner Generator at Voidix.com



субота, 5. фебруар 2011.

понедељак, 31. јануар 2011.

Pranje para čišćenjem Srbije

Oliver Dulić u akciji



Kako se troše naši novci: Dulić i saradnici
Kako se troše naši novci: Dulić i saradnici
Photo: FoNet/Božidar Petrović

Ministarstvo životne sredine, na čelu sa Oliverom Dulićem, sklopilo je sa firmom Logik internet iz Niša ugovor vredan 25.000 evra za izradu veb portala akcije „Očistimo Srbiju“. Državni sekretar iz pomenutog ministarstva rekao je da je u pitanju jedan veoma poseban portal, da nije kao ova ostala portalska boranija, koja u proseku košta 1.000 do 5.000 evra, mada se čini da je u pitanju klasičan slučaj krađe para iz javnog budžeta

Postavlja se pitanje na šta liči taj ultramegasuperturbo portal od 25.000 evra, kad se zna da je prosečna cena jednog portala u Srbiji između hiljadu i pet hiljada evra? Zato je Koalicija pozvala ministra Olivera Dulića da objasni zašto je za uslugu čija je tržišna vrednost, prema njihovim navodima, 1.000 evra, odobrio plaćanje 25 puta većeg iznosa.

Reagujući na zahtev Koalicije, državni sekretar Ministarstva Bojan Đurić rekao je da je procedura poštovana i da su ostale ponude koje su dobili bile mnogo nepovoljnije, a jedna je premašila i 40.000 evra. Prema njegovom objašnjenju, portal još nije dovršen, zbog čega se trenutno možda čini kao da nije vredan tolikog novca, a za nekoliko dana navodno bi trebalo da bude potpuno opremljen.

U njemu će se nalaziti dve baze podataka, jedna o svim deponijama u Srbiji, i legalnim i divljim, druga sa podacima javnih komunalnih preduzeća i privatnih firmi koje su dobile koncesije za upravljanje otpadom. Portal će biti interaktivan tako da će ta preduzeća moći da ga sama neprekidno dopunjuju svežim podacima. Sekretar Dulićevog ministarstva svojim briljantnim opservacijama pojasnio je da portal rađen u programu CMS "što je malo ozbiljniji kompjuterski jezik od onog koji se primenjuje za obične sajtove". Na njemu će građani moći da nađu mape i podatke o lokacijama deponija, dok će opštine imati dostupne informacije o kapacitetima ostalih lokalnih samouprava.To bi valjda trebalo da znači da će u Srbiji zaživeti intenzivna međudeponijska komunikacija.

“Da bi znali s kim da se udruže od graničnih opština, moraju znati ko ima koliko smeća, koliko kamiona i kakvu opremu na njima, koliko zaposlenih i koja je njihova struktura, broj i vrste sudova i kontejnera za razne vrste smeća. Takve podatke oni do sada nisu uspevali da prikupe zbog loše uzajamne komunikacije“, deo je Đurićevih bisera.

“Kada portal bude završen nijedna od njih neće moći da kaže kako nije imala dovoljno podataka da bi mogla da zatvori sistem upravljanja otpadom. A to je nužno i zbog naših građana i zbog obaveza prema Evropskoj uniji. Zato je ovaj portal važan i vredi tih para”, odvažno je izjavio Dulićev činovnik.

Nakon nebuloznih objašnjenja Ministarstva Koalicija je pozvala tužilaštvo da pokrene krivični postupak protiv ministra Dulića zbog sumnjivog finansiranja sajta „Očistimo Srbiju“. Ta nevladina organizacija smatra da je za sajt kakav je naprevljen dato previše novca, jer je mogao da ga napravi "svaki obdaren srednjoškolac".

Koalicija je navela da je ministar životne sredine i prostornog planiranja sa saradnicima obmanuo javnost netačnim informacijama o troškovima za izradu sajta, za koju je zaključen ugovor vredan 2,5 miliona dinara.

Ta koalicija negirala je tvrdnje Dulićevih činovnika da je za izradu sajta bilo ponuda koje su premašile 40.000 evra, navodeći da je reč o javnoj nabavci male vrednosti čiji maksimalan iznos može biti 2,9 miliona dinara, bez poreza na dodatu vrednost. Navodeći da sajt od 10. juna 2010. godine nije ažuriran, ta koalicija navela je da je 2,5 miliona dinara "plaćen posao koji je mogao da obavi svaki informatički nadaren srednjoškolac".

Dulić je poziv za podnošenje ponuda za izradu tog veb-portala uputio firmama "Nacionalna klasa" iz Beograda, "Manufaktura" iz Subotice i "Logik Internet" iz Niša, i postavlja pitanje šta je ta preduzeća medju stotinama drugih u toj delatnosti preporučilo za obavljanje posla.

Pojašnjenje e-novina

CMS nije nikakav programski jezik već kao što mu i ime kaže sistem za uređivanje sadržaja. Dakle, u slučaju pomenutog sajta - sistem za uređivanje sadržaja za internet. Na osnovu zapisnika sa otvaranja ponuda vidi se da je Ministarstvo poslalo ponude na adrese samo tri firme. Nameće se logično pitanje po kom kriterijumu su izabrane baš te tri firme?

Nacionalna klasa je samostalna agencija za marketing preduzetnika Nemanje Šarovica, koji je urednik i novinar na svom portalu nacionalnaklasa.com, a bavi se vestima iz moto sveta. Firma Manufaktura, koja se bavi izradom sajtova, registrovana je i radi, slučajno ili ne baš u Dulićevoj Subotici. Treća na nadmetanju, ujedno i pobednik, je firma Logik iz Niša, kojoj je glavni biznis izrada softvera za poslovno knjigovodstvo, ali se bavi i izradom sajtova. Zanimljivo bi bilo znati da li su i druge sajtove naplaćivali 25 hiljada evra?

Prosto je neverovatna činjenica da, osim te tri male firme niko u Srbiji, ko se ozbiljno bavi ovim poslom, nije aplicirao na konkurs ili što je verovatnije nije ni bio obavešten. Da ne govorimo o ceni izrade koja, ne uzimajući u obzir tehničku stranu sajta pošto kao što kažu još uvek nije završen, za ovako nešto ne bi smela da pređe 100. 000 dinara. U najgoroj varijanti, da je izabran najskuplji mogući ponuđač, ne izmisljeni i unapred odabran, već onaj koji se ozbiljno bavi ovim poslom, taj sajt bi morao da košta bar pet puta manje od onog koji je naplatila firma iz Niša. Sasvim je sigurno da ovo nema veze sa tržištem i da je ceo posao van regularnih okvira u najširem mogućem smislu.

star

Архива чланака

Powered By Blogger

FACEBOOK