Banner Generator at Voidix.com



четвртак, 30. јун 2011.

Кинези отворили најдужи поморски мост на свету

четвртак, 30. јун 2011, 12:35 -> 16:17


Ремек-дело кинеских неимара, поморски мост дугачак као маратонска стаза - 42 километра, са низом петљи, свечано је отворен данас за саобраћај у Кини.

Након што је у понедељак прошао све тестове и добио све дозволе, у Кини је данас за саобраћај отворен најдужи поморски мост на свету - Ђиаоџоу Беј, дуг 42,48 километара.


Његова изградња трајала је четири године и коштала милијарду и 600 милиона долара, навела је кинеска државна телевизија CCTV.

Мост, који има 5.200 стубова, широк је 33,5 метара и повезује источну кинеску луку Ђингдао и острво Хуанг Дао.

najduzi-most-4.jpg
Процењује се да ће мост прелазити 30.000 аутомобила дневно

Цела структура се заправо састоји од два моста која иду паралелно и 174 пута су дужа од чувеног лондонског Тауер бриџа.

Око 10.000 људи, подељених у два тима, радило је на њему нон-стоп. Кренули су са супротних страна и сусрели се на средини још 22. децембра прошле године.

najduzi-most-6.jpg

Један од инжењера је овом приликом изјавио: „Компјутерски модели и прорачуни су били савршени, али не можете се опустити док не спојите обе стране. Чак и одступање од пар центиметара било би катастрофа".

najduzi-most-5.jpg
najduzi-most-2.jpg

Занимљив је податак да ова монументална грађевина скраћује пут од Ђингдаоа и Хуанг Даоа за само 30 километара.

Према подацима Гинисове књиге рекорда, најдужи мост до сада био је на језеру Понтчартрејн, у савезној америчкој држави Луизијани. Тај мост је дугачак 38,42 километра.

najduzi-most-3.jpg
Локација моста Ђиаоџоу Беј
Патуљци у односу на најдужи мост на свету

Сви наведени мостови су „смешне" дужине у односу на најдужи железнички мост на свету који се такође налази у Кини - Данјанг Куншан гренд бриџ, дугачак невероватних 164 километара!

Међутим, ако се обистине најаве кинеских званичника, за пет година ће Ђиаоџоу Беј изгубити титулу најдужег поморског моста, јер се планира изградња моста од 48 километара, који ће повезивати провинцију Гуангдонг са Хонгконгом и Макаоом.

Вредност пројекта који је наводно већ започет је 10,4 милијарде долара. Моћи ће да издржи земљотресе јачине до 8.0 степени, најјаче тајфуне, као и ударе пловила тежине и до 300.000 тона.

najduzi-most-7.jpg

Архива чланака

Powered By Blogger

FACEBOOK