Banner Generator at Voidix.com



четвртак, 28. април 2011.

NE IGRAJTE SE SA DROGOM

четвртак, 28. апр 2011, 16:01 RTS

Катастрофалне последице „кристалног мета“

Метамфетамин, дрога која ствара акутну депресију, психотичне нападе и трајно оштећује мозак, потиснула је на друго место употребу кокаина и хероина, наводе америчке власти. Објављивање шокантних фотографија дугогодишњих зависника само је један од видова скретања пажње млађој популацији на ужасне последице тзв. „кристалног мета“.

Синтетичка дрога метамфетамин, која врло брзо ствара велику зависност, постала је глобална претња, пошто је на друго место потиснула употребу кокаина и хероина, саопштили су представници америчких власти.

meta-1.jpg
Особа на слици пре почетка конзумирања 2001. године и као тешки зависник 2008. године

Више од 27 милиона људи широм света користи амфетамине - углавном метамфетамине. Тај број надмашује број корисника хероина и кокаина заједно, наводе из ДЕА, америчке агенције за борбу против дрога.

meta-3.jpg
Зависник у фебруару 2005. године и децембра исте године!

Управо из тог разлога, америчка полиција је, под називом „Лица мета", објавила шокантне фотографије дугогодишњих зависника од метафетамина. На овај начин желе да скрену пажњу млађој популацији, и покажу им какве катастрофалне последице ствара овај наркотик.

meta-4.jpg
Иста особа 2003. године и 2006.
meta-15.jpg
Само 2,5 године касније

Метамфетамин, познат и као кристални мет, стимулативно је средство које ствара снажан осећај еуфорије и велику психолошку зависност. Ова дрога, коју је први синтетисао један хемичар у Јапану 1919. године, релативно је јефтина и последњих година хара међу америчком омладином, поготово на западној обали САД. Трговина овом дрогом узима све више маха у целом свету, упозоравају стручњаци.

meta-11.jpg
Фотографије из 2003. године и из 2007.
meta-12.jpg
Прва је настала 2005, а друга 2009. године

Криминалне организације кријумчаре мет из Северне Америке у Јапан. Истовремено, хемикалије које служе као сировина за производњу метамфетамина транспортују се бродовима из Индије и Кине у Јужноафричку Републику, а одатле у Јужну и Централну Америку и Египат.

meta-6.jpg
Иста особа 2000. године и 2004.

Његово дејство може да траје и до десет сати и манифестује се кроз смањен апетит, несаницу, хиперактивност и свеопште „благостање".

meta-7.jpg
Фотографије из 2006. и 2008. године

Последице су катастрофалне - конзумирање кристалног мета доводи до насилног понашања, анксиозности, конфузије, болести дисајних органа, несанице, губитка телесне тежине које води ка екстремној анорексији. Такође изазива убрзан рад срца и повећава крвни притисак, што може резултирати срчаним проблемима са смртним исходом.

meta-9.jpg
Овој девојци је било довољно само годину дана да се „зомбира“

Ако се узима у дужем временском периоду, метамфетамин развија параноју, поремећаје расположења, заблуде и халуцинације. На пример, зависници могу да халуцинирају додир инсекта или гмизавца на кожи, и тада су склони повређивању, гребању коже до те мере да стварају отворене ране, које су подложне инфекцији.

meta-10.jpg
Зависник у периоду од маја 2000. године до новембра 2005. године

Многи зависници често имају кварне зубе, у гангренозном процесу, а као разлог се наводи смањен проток крви до зуба и десни, као и сувоћа усне дупље због смањеног лучења пљувачке.

meta-2.jpg
Први стадијум конзумирања из 2000. године и последњи 2007.
meta-13.jpg
Временска разлика између ове две фотографије је само годину дана
meta-14.jpg
У случају овог човека, разлика је само три месеца!

Архива чланака

Powered By Blogger

FACEBOOK