Banner Generator at Voidix.com



уторак, 19. август 2008.

10 najvećih grešaka pri prodaji i kako da ih izbegnete !

Ako ste odlučili da prodate kuću ili stan bitno je da, pre nego što bilo šta potpišete, saznate kako da uspešno prodate na današnjem tržištu. Deo problem je verovatno i u tome što poduhvat zvuči jednostavno. Da bi ste pobedili konkurenciju morate izbeći greške koje ostali prodavci čine. Tek onda ćete prodati brzo i po najboljoj ceni.

Za Vas smo obradili listu od 10 nejčešćih grešaka koje prodavci prave.



  1. Visoka početna cena

Postavljanje previsoke početne cene može da bude jednako loše kao i postavljanje preniske cene. Ako je početna cena previsoka Vaš oglas neće primetiti onaj deo kupaca koji inače traže nekretninu u opsegu u kojem bi Vaša trebala da bude. Pogrešno je mišljenje da ćete uvek biti u mogućnosti da prihvatite nižu ponudu, jer postoji šansa da tu ponudu nikada ni ne dobijete, iz prostog razloga što su kupci koji su bi inače bili zainteresovani za Vašu nekretninu odbijeni visokom cenom i ni ne razmatraju je ozbiljno. Posle izvesnog vremena bez ponuda spustićete cenu, ali ste tada već propustili šansu da svoju nekretninu ponudite ozbiljnim kupcima. Početnu cenu je još teže odrediti u situcijama naglih promena na tržištu. Ključno je da ste svesni svoje pozicije i kretanja na tržištu i pri određivanju početne cene i tokom pregovora. Posao je profesionalaca, Agenata za promet nekretninama da uvek znaju tržišne trendove i zato je njihova ekspertiza i pomoć u procesu kupovine i prodaje dragocena.

  1. Odlaganje popravki

Želite da Vašu nekretninu učinite što atraktivnijom, da uvećate dobit (ili umanjite gubitak) i prodate brzo. Većina kupaca trži nekretninu koja je u stanju da nije potrebno nikakvo dodatno ulaganje. Oni kupci koji su spremni da se prihvate popravki i sređivanja će svakako troškove uračunati u svoju ponudu i ponuditi manje. I na jedan i na drugi način ne štedite ništa a rizikujete da prodaja bude spora ili čak i nemoguća.

  1. Spoljašnji izgled

Ukoliko prodajete kuću nemojte da zaboravite da će većina kupaca vašu kuću prvo pogledati iz automobila. Vaša kuća ima oko 30 sekundi da ostavi dobar prvi utisak. Zato nemojte štedeti truda da ošišate travu, ofarbate ogradu, pokupite lišće ili popravite oluk. Vaša kuća mora potencijalnim kupcima da poruči: "Kupi me", da biste je prodali dovoljno brzo i po dobroj ceni.

  1. Unutrašnji izgled

Kada kupac prvi put zakorači u Vašu kuću ili stan on ima 60 sekundi da formira prvi utisak o tome da li želi tu da stanuje. Kupci žele da vide čista i svetla ulazna vrata, kuhinjske elemente u dobrom stanju, čiste tepihe i kupatilo. Razmislite o sitnim popravkama i čistoći jer one mogu bitno da poprave prvi utisak koji potencijalni kupac stiče.

  1. Previše popravki

Ipak, ne trošite previše para na popravke i sređivanje. Ukoliko cena popravki podigne vrednost vaše nekretnine za preko 20% nemojte da računate da možete da povratite sav novac.

  1. Nefleksibilne opcije plaćanja

Da bi kupci lakše pristali na cenu koju tržite budite spremni da ispoljite fleksibinost. Iako na našem tržištu to još uvek nije praksa mogućnost kupovine na kredit pomaže kupcima da se odluče i pristanu na traženu cenu. Ukoliko prodajete namešten stan možete da ponudite garanciju na uređaje, belu tehniku, bojler ili instalacije.

  1. Nastupanje bez Agencije

Kada ste bolesni idete kod doktora. Kada nešto nije u redu sa Vašim kolima tražite savet mehaničara. Za pravni savet idete kod advokata. Zašto onda da prodajete ili kupujete nekretninu bez pomoći profesionalca.

  1. Zašto smetate?

Prisustvo vlasnika često može da smeta kupcima. Zato, prepustite pasao agentu za nekretnine i nemojte da smetate. Kupac treba da se oseća kao neko ko želi da živi u prostoru koji razgleda a ne kao uljez.

  1. Ovako ili nikako!

Nemojte biti kruti u pregovorima. U interesu je i Vas i kupca da se dogovorite. Zato prepustite Vašem agentu da pregovara o uslovima i ceni i prihvatite njegove sugestije.

  1. Gvožđe se kuje dok je vruće!

Jedan od najvažnijih koraka koji možete preduzeti je da odmah odgovorite na ponudu. Kada kupac daje ponudu on je raspoložen da kupi. Raspoloženje se, kao što Vam je poznato menja, i svakako da ne biste želeli da propustite šansu samo zato sto ste odugovlačili sa odgovorom


Нема коментара:


Архива чланака

Powered By Blogger

FACEBOOK