Banner Generator at Voidix.com



субота, 25. септембар 2010.

Чекајући судског извршитеља

Чекајући судског извршитеља: "Уколико желите да наплатите новац на име обештећења, а окривљени одбија да плати, па суд донесе одлуку о заплени његове имовине, једини начин је да унајмите свог бравара. Међутим, нико неће да се прихвати посла да обија туђи стан.

Чекајући судског извршитеља

У Србији је у просеку потребно да прође више од 600 дана од доношења до извршења пресуде, кажу у Министарству правде. Неко на тај начин може да избегне затвор. Дешава се и да оштећени често не може да буде обештећен. Такав је случај Предрага Милошевића из Панчева.

Милошевић, чијег је једанаестогодишњег сина напао пас, штету још не може да наплати од власника пса.

"Окривљени од новембра одбија да плати 170.000 и судске трошкове од 68.000 динара. Закључком суда у сврху пленидбе ствари код окривљеног ја сам позван да обезбедим бравара да се у ту кућу уђе, иначе ће судски поступак бити обустављен", рекао је Милошевић.

Бравара, међутим, није успео да нађе. "Остао сам у чуду, али сам тражио бравара. Нисам га нашао јер нико од Обреновца до Панчева преко Београда није хтео да то ради, јер сви су у страху", каже Милошевић.

Судови немају браваре, али имају службу која је уредно обавестила Милошевиће да ће и њима, ако не плате судске трошкове, бити заплењена имовина.

У Министарству правде кажу да би из овог зачараног круга могло да се изађе тек када у Србији заживи пракса приватних судских извршитеља, што предвиђа нови Закон о извршном поступку.

Државни секретар Слободан Хомен очекује да ће се тада и брзина извршења пресуда удвостручити.

"Сама идеја увођења приватних извршитеља јесте да смањите трошкове држави, да смањите администрацију, а када неко ради приватно тај ће радити далеко ефикасније, односно његова накнада и зарада ће зависи од учинковитости и ефекта рада", рекао је Хомен.

А то што нико неће да се прихвати посла да обија туђи стан, чак ни у пратњи полиције не чуди, јер је пре три године у сличном поступку настрадао један службени судски бравар, пошто је на вратима био постављен експлозив. Остао је трајни инвалид.

"

http://webvideocall.oovoo.com/callme/acafaca68/243

Нема коментара:


Архива чланака

Powered By Blogger

FACEBOOK