Banner Generator at Voidix.com



недеља, 21. новембар 2010.

Петнаест година од Дејтона


Дејтонским мировним споразумом који су 21. новембра 1995. парафирали тадашњи председници БиХ Алија Изетбеговић, Хрватске Фрањо Туђман и Србије Слободан Милошевић званично је окончан троипогодишњи рат у Босни и Херцеговини.Петнаест година од Дејтона

На данашњи дан потписан је Дејтонски мировни споразум којим је званично окончан троипогодишњи рат у Босни и Херцеговини.

Петнаест година после потписивања тог споразума, високи представник у БиХ Валентин Инцко оценио је да су економски потенцијали за БиХ добри и да је напредак могућ и на политичком пољу.

"БиХ је у фази када је успех на дохват руке, али са само мало више добре политичке воље и више поштовања другог", сматра високи представник.

Инцко је подсетио да су октобра одржани општи избори, те да "политика у БиХ има прилику да се коначно одмакне од бучне реторике дискусија вођених током кампање, и да се фокусира на стварне изазове са којима се суочавају грађани".

Високи представник је подсетио да је ЕУ недавно укинула визе грађанима БиХ, те да домаћи политичари не смеју пропустити прилику да се те позитивне околности максимално искористе.

Амерички државни секретар Хилари Клинтон је позвала лидере БиХ да се посвете решавању уставних и других питања неопходних за напредовање њихове земље.

"На ову годишњицу сећамо се да је мир постигнут изградњом консензуса око области од заједничког интереса и компромиса зарад заједничког добра. Охрабрујем новоизабране лидере БиХ да се послуже тим лекцијама и посвете крупним уставним и другим питањима којима се морају позабавити да би њихова земља наставила да напредује", истиче се у саопштењу Стејт департмента.

Председник Републике Српске Милорад Додик сматра да је Дејтонски споразум једини могући основ постојања и опстанка БиХ и упозорава да би "распакивање" овог споразума значило и "распакивање" БиХ.

Поводом 15 година од потписивања овог споразума, Додик је рекао да је "Дејтонски мировни споразум без сумње најуспешније проведен мировни споразум у свету након Другог светског рата".

Једино се у Републици Српској овај дан обележава празнично, на основу закона, док у Федерацији БиХ нема никакво званично обележавање.

Дејтонски споразум

Дејтонским мировним споразумом који су 21. новембра 1995. парафирали тадашњи председници БиХ Алија Изетбеговић, Хрватске Фрањо Туђман и Србије Слободан Милошевић званично је окончан троипогодишњи рат у Босни и Херцеговини.

Петнаест година касније, нико од потписника споразума није жив, оригинал документа је изгубљен, а политичари у БиХ и даље расправљају о његовој ревизији.

Споразумом, који је парафиран у војној бази Рајт-Петерсон у америчком градићу Дејтон после тронедељних преговора челника БиХ, Хрватске и Савезне Републике Југославије, уз посредовање САД, БиХ је подељена на два ентитета, Федерацију БиХ и Републику Српску.

Споразум, парафиран у Дејтону, у присуству тадашњег државног секретара САД Ворена Кристофера, Милошевић, Туђман и Изетбеговић званично су потписали три седмице касније, 14. децембра 1995. у Јелисејској палати у Паризу.

Потписници су се обавезали да међусобне односе регулишу према Повељи УН, Завршном акту из Хелсинкија и другим документима ОЕБС-а, као и на међусобно поштовање суверенитета и решавње неспоразума искључиво на мирољубив начун.


Архива чланака

Powered By Blogger

FACEBOOK