Banner Generator at Voidix.com



четвртак, 25. новембар 2010.

U Srbiji 200.000 abortusa godišnje



U Srbiji se, prema procenama zdravstvenih stručnjaka, godišnje obavi do 200.000 abortusa kod žena koje uglavnom ne koriste savremena sredstva kontracepcije, a najveći broj abortusa obave žene koje su već u braku i imaju decu,Za razliku od Srbije, stopa prekida trudnoće je znatno niža u drugim zemljama zapadne Evrope, zahvaljujući korišćenju kontraceptivnih metoda - tvrde medicinski stručnjaci.

Doktorka Katarina Sedlecki, načelnica Republičkog centra za planiranje porodice u okviru Instituta za zdravstvenu zaštitu majke i deteta Srbije, kaže za "Danas" da se abortus u Srbiji obavi kod svake dvanaeste žene starosti od 15 do 49 godina, a najveći broj abortusa (čak 80 do 90 odsto) obavi se kod žena starijih od 20 godina koje su u braku i već imaju decu.

Navodeći da ekonomski faktor nije glavni razlog visokog broja namernih pobačaja u Srbiji, već nedovoljna informisanost žena o rizicima, Sedlecki kaže da se svaki četvrti abortus obavi kod žene koja već ima četiri i više namerna pobačaja u svojoj reproduktivnoj istoriji.

Osnovni razlog za prekid trudnoće je, po tvrđenju žena koje su se opredelile za abortus, taj što se trudnoća dogodila neplanirano, jer se žene oslanjaju na tradicionalnu i nedovoljno efikasnu kontracepciju, poput prekinutog snošaja, koja nije uviek najpouzdanija.

Kada je reč o ekonomskom faktoru, padu standarda, problemima nalaženja sigurnog posla, činjenica je da sve veći broj bračnih parova rađanje ostavlja za kasnije godine, ali je istina i da bi izvestan broj žena rodio dete kada bi imao veću socijalnu podršku.

Žene u većini zemalja zapadne Evrope se, u slučaju neplanirane trudnoće, češće odlučuju za rađanje, ne samo zbog boljeg standarda i uslova života, već prvenstveno zbog toga što u tim zemljama abortus ima višu psihološku cenu.

Po broju trudnoća kod adolescentkinja, Srbija se svrstava u svetski vrh, a polovina ovih trudnoća, kojih ima između šest i sedam hiljada godišnje, završava se abortusom.

Prema rezultatima reprezentativnog istraživanja, svega 3,6 odsto seksualno aktivnih mladih osoba seti se da upotrebi kondom, kao najjednostavniji način zaštite, dok njihovi vršnjaci iz drugih zemalja, sredstva kontracepcije koriste u 62,5 do 97 odsto slučajeva.

U Srbiji je abortus liberalizovan 1969. godine.


Архива чланака

Powered By Blogger

FACEBOOK