Banner Generator at Voidix.com



петак, 24. децембар 2010.

Русија предлаже Асанжа за Нобела



Пише: Гардиан

Русија предлаже да Џулијан Асанж буде номинован за Нобелову награду за мир у неочекиваној шоу представи осмишљеној као подршка Москве ухашеном оснивачу WikiLeaks-а. Због онога што се сада чини да је срачунато припремљено у САД , Кремљ је позвао невладине организације да озбиљно размисле о "номиновању Асанжа за Нобелову награду". Порука из кабинета председника Дмитрија Медведева дата руским новинским агенцијама је да "јавне и невладине организације треба да размислите како да му помогну".

После јучерашњег говора у Бриселу где је Медведев присуствовао руско-европском самиту, из кабинета Председника је стигла сугестија: "Кандидујте га за Нобелову награду." Пословично сумњичаво руководство Русије је, чини се, прихватило WikiLeaks, закључивши да онлајн обелодањивање на крају наноси Америци далеко више штете и катастрофалне последице за њене дугорочне геополитичке интересе него Русији.

Прва реакција Кремља на приче о Русији као корумпираној "мафијашкој држави" и клептократији је, очекивано, негативана. Прошле недеље портпарол Дмитрија Медведева је рекао да онлајн открића "не заслужују коментар", а Путин је беснео на америчку дипломатску преписку због поређења са Бетменом и Робином назвавши то "арогантним " и "неетичким". Државни ТВ је игнорисао наводе Wikileaks-а.

Међутим, каснија обелодањивања, да је НАТО тајно припремио план у случају напада Русије на њене балтичке суседе су дали повода Кремљу да паметује. Руски министар иностраних послова Сергеј Лавров рекао да НАТО мора да објасни зашто приватно сматра Русију непријатељем, а јавно описује Русију као "стратешког партнера" и савезника.

„НАТО би требало да појасни своје позиције које обелодањује WikiLeaks, а које је публиковао Гардијан, где се тврди да је алијанса осмислила план за одбрану Пољске, Летоније, Литваније и Естоније од Русије“, рекао је Лавров.

"На једној страни, НАТО жели споразум са нама о заједничком партнерству, а са друге стране, он доноси одлуку да мора да се брани од нас. Дакле, када је НАТО искрен?" питао је Лавров. "Ми смо поставили ова питања и очекујемо одговори на њих. Мислимо да имамо право на то."
Лавров је рекао да је његов став према процурелим подацима из америчке администрације "филозофски". "То је занимљиво за читање, укључујући и оно што амбасадори пишу да би обезбедили гомилу информација за њихове престонице", признао је.

Дмитриј Рогозин, руски тврдокорни ултранационалистички амбасадор при НАТО-у, данас је изразио своју подршку за Асанжа. Он је цвркутао о томе да хапшење Асанжа и његово држање у притвору у Вестминстерском суду за прекршаје у понедељак "показује да на Западу нема медијских слобода ". Асанжова "судбина" је постала "политичко прогонство и недостатак људских права“, рекао је амбасадор.

У Лондону, у међувремену, руски отправник послова у својству амбасадора у Великој Британији, Александар Стерник је рекао да су односи са Великом Британијом побољшани, од када је коалиција дошла на власт. Он се ипак пожалио због непријатељске реакције у британским медијима након што је Извршни комитет ФИФА изгласао да Русија буде домаћин светског шампионата 2018, а не Енглеска.

У брифингу за новинаре јутрос, Стерник је рекао: "Док је енглеска понуда била јака у техничком смислу, руски понуда је била у складу са познатом ФИФА филозофијом освајања нових простора за светски фудбал. Резултат је стога сасвим логичан. И док је разочарање многих у Енглеској разумљиво, медијски бес је ипак отишао предалеко. Није то крикет, како би Енглези рекли".

Photograph: Leon Neal/AFP/Getty Images

Извор: Гардиан

www.rusija.rs


Архива чланака

Powered By Blogger

FACEBOOK