Banner Generator at Voidix.com



четвртак, 17. фебруар 2011.

Oštrije kazne za porodično nasilje

www.danas.rs | 17.02.2011 - 04:24


Oštrije kazne za porodično nasilje
Beograd - Država mora da se obračuna sa porodičnim nasiljem i da pooštri kaznenu
politiku kada su u pitanju vinovnici tog nasilja, poručio je večeras ministar rada i socijalne politike Srbije Rasim Ljajić.

Ljajić je danas u zgradi RTS prisustvovao dodeli zahvalnica kompanijama, državnim institucijama, medijima i pojedincima koji su pomogli akciju RTS u izgradnji treće sigurne kuće u Beogradu.
- Izgradnja sigurnih kuća nije rešenje, rešenje je preventiva - moramo i da pomognemo ženama koje izlaze iz sigurnih kuća, da pomognemo proces njihove rehabilitacije i resocijalizacije, i to je zadatak čitavog društva - naglasio je Ljajić.
Problem nasilja nad ženama, upozorio je, postaje sve veći, kako zbog ekonomske krize, tako i zbog "patrijarhalnog odnosa koji je još dominantan u našem društvu".
Svaka druga žena u Srbiji trpi oblik psihičkog nasilja, svaka treća je izložena i fizičkom nasilju, a svakoj četvrtoj ženi se, rekao je Ljajić, preti nasiljem.

- Na sreću, imamo podatke iz sudova: u 823 slučaja su izrečene presude protiv nasilnika - napomenuo je Ljajić.
Predsednica Savetovališta protiv nasilja u porodici Vesna Stanojević poručila je da se smeštajem u sigurnu kuću spasavaju životi ugroženih žena i njihove dece.
- Kada žene izađu iz sigurne kuće, gde one i deca dobiju ne samo smeštaj, već i psiho-socijalnu podršku, one izlaze drugačije, izlaze podignute glave, kao neko ko svojoj deci može da pruži bolju budućnost, a svima nam je cilj da naša
deca znaju da njihovo detinjstvo neće obeležiti nasilje - rekla je Stanojević.
Zahvalnice RTS su na današnjoj ceremoniji uručene Ministarstvu za rad i socijalnu politiku, PTT Srbije, Telekomu Srbije, opštini Rakovica i drugim državnim i lokalnim institucijama, kao i brojnim privatnim kompanijama
i srednjim školama koje su pomogle izgradnju treće sigurne kuće.

Архива чланака

Powered By Blogger

FACEBOOK