Banner Generator at Voidix.com



уторак, 1. март 2011.

Alajbegova slama: Za 8.242 direktora 110 miliona evra

BEOGRAD 02. 03. 2011

PRESS

PRESS ISTRAŽUJE... NAROD U SRBIJI PLAĆA OGROMNE GUBITKE JAVNIH PREDUZEĆA


U 570 javnih preduzeća, koja imaju gubitak od četiri milijarde evra, na plate rukovodilaca odlazi 110 miliona evra. Za te pare država bi mogla da dovede gotovo 600 vrhunskih menadžera iz EU. Zarade u državnim firmama za 50 odsto veće od srpskog proseka

direktor, plata, evro

Narod plaća 110 miliona evra godišnje za plate 8.242 direktora, zamenika, pomoćnika i ostalih rukovodilaca u 570 javnih preduzeća u Srbiji! Iako su ta preduzeća ukupno u gubitku četiri milijarde evra i imaju veliki višak zaposlenih, prosečne plate u njima su oko 50.000 dinara, što je za 50 odsto iznad srpskog proseka i gotovo duplo više nego u privatnom sektoru.

U Uniji poslodavaca Srbije, koja je i izračunala da se za direktorske plate izdvaja 110 miliona evra, tvrde da bi država za te pare mogla da dovede gotovo 600 vrhunskih, dokazanih menadžera iz Evropske unije.

Partijski kadrovi

- Javna preduzeća uspešno služe za uhlebljavanje partijskih kadrova, a jedini cilj je da rođaci i prijatelji stranačkih funkcionera dobiju što bolje plaćena mesta. Postoji podatak da u 570 lokalnih i republičkih javnih preduzeća radi 8.242 ljudi na rukovodećim funkcijama. Njihove plate su u proseku veće od 70.000 dinara, a na najvišim funkcijama i veće od 200.000. Računica govori da bi za Vladu bilo isplativije da za isti novac dovede 600 vrhunskih menadžera iz EU i plati ih mesečno oko 10.000 evra! Time bi se automatski uštedelo više od 400 miliona evra, koliko se „istopi" na korupciju u javnim nabavkama - kaže Dragoljub Rajić iz Unije poslodavaca.

On naglašava da problem nije samo što se unutar ovih firmi plate raspodeljuju nepravedno već i to što u privatnom sektoru radnici zarađuju gotovo dvostruko manje.

- Prosečna plata u privatnom sektoru je 29.587 dinara, a jedan od razloga što nije veća je i ogroman dug javnih preduzeća prema privatnicima. Uz to, stranačko rukovođenje javnim preduzećima dovelo je do toga da im je pola tržišne vrednosti „pojedeno". Ako se ovako nastavi, za nekoliko godina dugovi će prevazići njihovu vrednost, pa će gubici biti pokrivani iz budžeta i to iz poreza privatnih kompanija i građana - upozorava Rajić.

b
*okvirni podaci ** plate u dinarima

Prosečna srpska plata u januaru bila je 34.000 dinara, a prema podacima koje su Pressu dostavila veća javna preduzeća, kod njih se prosečne zarade kreću između 45.000 i 50.000 dinara. Juče smo pisali o paradoksu da su sekretarice u EPS-u plaćenije od profesora, lekara... i da su njihove plate 38.000-52.000 dinara, dok pogonski radnik zarađuje svega 45.500 dinara. Pressu se sam javio M. N. (ime i prezime poznati redakciji), koji je, kaže, već dugo zaposlen u EPS-u.

- Ja svaki dan udišem čađ, kad se vratim kući ne mogu da se operem od prljavštine i uglja, a sa smenskim radom i svim ostalim bonusima mogu mesečno da izvučem oko 47.000 dinara. Pitam se šta toliko rade sekretarice direktora kad mogu da zarade više od mene - bio je besan naš sagovornik.

Rade bez kontrole

Ekonomisti kažu da država ne želi da sredi stanje u javnim preduzećima jer im ona služe za namirivanje stranačkih apetita.

- Kako ko dođe na vlast, preduzeća postaju partijska, a ne javna. I tako imamo neke dinosauruse od preduzeća koja žive van tržišnog privređivanja i povlašćena su u odnosu na ostale. Vlada je trebalo odavno da uradi nešto oko restrukturiranja, ali sada je za veliki broj njih teško to sprovesti - kaže Saša Đogović iz Instituta za tržišna istraživanja.

Stručnjak Ekonomskog instituta Ivan Nikolić kaže da država ima malu kontrolu nad poslovanjem javnih preduzeća.

- Nedavno je državni revizor počeo da nešto radi, ali ćemo tek videti šta će se desiti i šta će biti rezultati tih nalaza - navodi Ivan Nikolić.

R. Ž. MARKOVIĆ


Архива чланака

Powered By Blogger

FACEBOOK