Foto: Katastrofa u Japanu

Ako bi poredili sa bilo kojom katastrofom u bilo kom drugom gradu u svetu, osećaj za humanost bi u takvoj situaciji bio potpuno izgubljen, ali ne i u Japanu.

Japanci, pored sve nesreće koja ih je zadesila nakon zemljotresa, cunamija i eksplozija atomskih elektrana, ne ostavljaju utisak da padaju u očaj. Njihov moto je “Mirno i zajedno”.

Stanovnici zemljotresom i cunamijem pogođene japanske oblasti ostali su bez krova nad glavom, a mnogi još traže svoje najmilije: decu, roditelje, bližu i dalju rodbinu.

Ljudi koji dolaze iz Japana iskazuju poniznost, dostojanstvo, ali su i okrenuti potrebi da dokažu čast svoje porodice tako što će valjano obavljati posao. U tom svetu izgleda da čast diktira ponašanje. To je vrednost kako za mlađe, tako i za starije, za ostvarenje kroz obrazovanje, ali i za poslovne domašaje.

Dok zvaničnici u centrali pokušavaju da otklone kvarove na bezbednosnim sistemima u nekoliko reaktora u “Fukušimi“, do kojih je došlo posle katastrofalnog zemljotresa i cunamija koji su u petak pogodili severoistok Japana, istočni deo zemlje pogodio je još jedan u nizu snažnih zemljotresa.

Naciji se putem televizije prvi put nakon razornog zemljotresa i cunamija koji je potom usledio, obratio japanski car Akihito. On je izjavio da je duboko zabrinut zbog situacije u nuklearnoj centrali "Fukušima" i da se "moli za bezbednost velikog broja ljudi".

"Sada cela nacija radi na spašavanju. Stanovništvo je prisiljeno da se evakuiše u vrlo teškim uslovima hladnoće, nedostatka vode i goriva", kazao je Akihito koji se inače vrlo retko uključuju u državne poslove.

Akihito i dodao da se iskreno nada da može da se spreči pogoršanje situacije zjedničkim naporima svih onih koji učestvuju u spašavanju.

Strane ambasade, me]u kojima je i srpska, preporučile su svojim državljanima da napuste Japan. A prema najnovijim podacima japanskih službi, u potresu je poginulo preko 10 000 ljudi.

Međunarodna agencija UN za atomsku energiju u Beču potvrdila je da su radioaktivne materije direktno oslobođene u atmosferu. "Nivo (radioakivnosti) je do 400 milisiverta (mSv) na sat", dodala je ta agencija. Doza veća od 100 mSv, po medicinskim podacima, može dovesti do obolevanja od raka.

Strahovanja od povećane radijacije u nuklerarki Fukušima obistinila su se posle treće eksplozije koja se dogodila u tom postrojenju. Iako je nivo zračenja opao od prepodneva, to i dalje ne znači da je opasnost prošla.

Stanovnicima u krugu od 30 kilometara preporučeno je da napuste ugroženo područje ili da ne izlaze iz kuća.

Svetska meteorološka organizacija saopštila je da vetrovi ka Pacifiku raznose radioaktivne materije iz japanske nuklearne elektrane Fukušima.

Ta agencija UN je upozorila da bi se, iako vetrovi odnose emitovane materije dalje od obala Japana i drugih azijskih država, vremenski uslovi mogli promeniti i da će zbog toga sa pažnjom pratiti satelitske podatke.

Istovremeno, nuklearna kriza odvlači pažnju sa humanitarne - severoistok Japana već 4 dana nema vodu, hranu, grejanje.

Japanski zvaničnici upozorii su da je nivo radijacije povećan i da bi vetar radioaktivne materije mogao da odnese do Tokija za nekoliko časova.

Istovremeno, japanska agencija Kjodo javlja da je viši stepen radijacije zabeležen u prefekturi Ibaraki, između kompleksa "Fukušima" i Tokija, a prema saopštenju Tokijske kompanije za električnu energiju, počela je evakuacija radnika iz oba postrojenja.

Zamenik japanskog premijera Jukio Edano rekao je novinarima da je u eksploziji najverovatnije oštećeno dno kontejnera u kome je reaktor, a koje drži vodu za njegovo hlađenje i kontroliše unutrašnji pritisak.

Mobilni operatori u Srbiji, “Vip mobajl“, “Telenor“ i “Telekom Srbija“, aktivirali su SMS broj 2001 za pomoć Japanu.

Broj 2001 otvoren je za sve korisnike koji donacijom žele da pomognu građane Japana ugrožene zemljotresom i cunamijem.

Cena poruke je 50 dinara i na donirani iznos se ne plaća porez. Sav prikupljeni novac biće prebačen na račun Crvenog krsta Srbije koji je namenski otvoren za pomoć stanovništvu Japana.

Po aktiviranju broja, kako su saopštili mobilni operatori, veliki broj korisnika mreže poslao je SMS poruke, što pokazuje da građani nisu zaboravili da je Japan proteklih godina pružao značajnu pomoć Srbiji.

B92