Banner Generator at Voidix.com



уторак, 28. децембар 2010.

Putin naredio prelazak na slobodni softver


Ruski premijer, Vladimir Putin, potpisao je odredbu prema kojoj bi sva ruska državna tela i vladine agencije trebalo da pređu na korišćenje slobodnih i open source softverskih rešenja, uključujući operativne sisteme GNU/Linux.

Izvor: T-Portal

Photo:  World Economic Forum/Flickr
Photo: World Economic Forum/Flickr

Prema navodima potpisanog dokumenta, koji možete pročitati i preuzeti sa ove adrese, Rusija bi u potpunosti trebalo da pređe na slobodna softverska rešenja do 2015. godine. Dokument, takođe, sadrži konkretna uputstva za takvu tranziciju.

Ruske vlasti već nekoliko godina planiraju prelazak na open source softverska rešenja. Tokom 2008. godine ruska vlada odredila je školama da na sve svoje računare instaliraju pakete slobodnog softvera, a one koje su i dalje želele da koriste komercijalna rešenja to su morale platiti iz sopstvenog džepa.

Ovim potezom ruska vlada planira znatne uštede u svom poslovanju.





Путин је наредио пренос власти на Линук

27.12.1910, пон, 19:23, по московском времену, текст: Владислав Месхцхериаков / Фото: премиер.гов.ру

Премијер Владимир Путин је потписао план за прелазак на структуре власти и федерални буџет-слободног софтвера. Према том документу, увођење Линука на власт поставили да почне у ИИ кварталу 2012

Данас је постало познато да премијер Владимир Путин је потписао документ који описује временски оквир за транзицију структура власти на слободном софтверу (ОСС).

Документ се зове "транзиција план савезних органа и савезних буџетских институција о употреби слободног софтвера, и обухвата период од 2011 до 2015

Заменик шефа Министарства комуникација Иља Массух рекао ЦНевс, документ пружа потпуну транзицију савезне владе и државних службеника за слободни софтвер. План је 17 страница, можете га преузети овде (идеја да сачувате документ на АЦТ формату владе. доц у власништву јединица руском).

До ИИИ квартал 2011 мора бити одобрен од стране спецификацију формата да буде подржан од стране слободног софтвера. До истог датума у оквиру плана ће бити развијени промена у упутства да бисте снимили нематеријалне имовине. Ова ставка би да реши дугогодишњи проблем рачуноводства као слободан власнички и слободног софтвера, без суштинске важности.

Усвајања основног пакета слободног софтвера у пилот да почне у ИИ кварталу 2012 увођење пакета слободног софтвера у владиним и фискалне институције требало би да буде завршен до ИИИ квартал 2014

Једна од занимљивих тачака плана је референца на националном спремиште, који мора бити креиран за ИИ квартал 2012, замјеник министра комуникација Иља Массух је објаснио да тај документ односи се на "не толико Скупштине спремишта Линук дистрибуција, многе апликације продавница као Апп Сторе, али за слободне оперативне системе. "

Креатор спремишту ће бити изабран од стране владе декретом, или на конкурентској основи, рекао је Иља Массух.


Путин је наложио прелазак на Линук

Један од најстаријих репозиторијума акта у Русији, Сизиф, програмера власник истоимене компаније за дистрибуцију АЛТ Линук. По свом генерални директорАлексеј Смирнов, који је упознат са планом транзиције власти на делу, није да о Сизифу националне, али је чињеница да је најбољи начин. У 2010, Сизиф је био 10 година, број пакета од преко 10 хиљада

Занимљиво је да као технолошка база за федералне спремишта у тексту из националних података државних центар (ОГИТС, огиц.ру), који су имали шансу да постане један руски портала јавних услуга. Међутим, почетком 2009, пројекат је пребачен из НИИ Воскход у Ростелецом, а нова верзија националне јавне службе испоруке сајт у децембру 2009 је лансиран у госуслуги.ру.

Ипак, техничке базе ресурса и достигнућа добијени током изградње ОГИТС ће се користити за стварање "националне АЦТ магазина, уверени ЦНевс Иља Массух.

Историја документа о транзицији власти да слободни софтвер је од 2007, када је Министарство комуникација почели да се развијају "Концепт развоја и употребе слободног софтвера у Руској Федерацији", који је објављен у пролеће 2008, међутим, убрзо после оставке министра Леонида Реиман и именовање своју позицију Игор Схцхеголева ЛЕД приказ концепта.

Упркос томе, у пролеће 2008, неколико дана пре предаје власти на Дмитрија Медведева, Владимира Путина, док је још руски председник, помињу планирају да мигрирају у Ос савезних органа на списак својих захтева за Владу, тако стављајући сами задатак.

Потписали Путин и објављен на сајту Владе тренутни текст би био предат Министарству за комуникације на усвајање Влади у новембру 2010

Да ли ће пролаз савезне власти у АЦТ-потпуна или делимична, у сваком случају то ће имати значајан позитиван утицај на економију, каже Алексеј Смирнов: "Као прво, то би елиминисали трошкови владе ауторских права на софтвер, и друго, ће донети Остатак трошкова увоза да купи од домаћих произвођача, и треће, подстаћи развој иновација у економији ".


Архива чланака

Powered By Blogger

FACEBOOK