Banner Generator at Voidix.com



недеља, 26. децембар 2010.

Australija: optika do svake kuće






Kolaga koji se pre neke dve nedelje vratio iz Australije (i doneku onaj čuveni 7-inčni Android) rekao mi je da se tamo političari pridobijaju glasače utrkućuji se u obećanjima koliko će ko obezbediti megabita internet linka do kućnih korisnika (?!). Zapravo, u nedostatku “velikih” problema pažnja je okrenuta što kvalitetnijoj i bržoj vezi ka spoljnom svetu koja je jako bitna zbog osećaja izolovanosti australijskog kontinenta i velikih udaljenosti na kojima su raštrkani tamošnji stanovnici.

Naime, Australijanci su bili daleko od svojih britanskih predaka, daleko od centara moći u Evropi i Severnoj Americi i daleko jedni od drugih, recimo razdaljina između velikih gradova iznosi i po 800km. Vremenom je taj „osećaj udaljenosti“ i izolovanosti nestao. Savremeni Australijanci danas ne smatraju da su London i Njujork centri sveta, bliskost azijskim privredama, kakva je Kina, važna je ekonomska snaga, a transport i komunikacione veze izbrisali su taj osećaj udaljenosti od kojeg su patile tamošnje prethodne generacije.

fiberopticsgetpolitical Australija: optika do svake kuće

Tehnologija koja obećava da će zaista privesti kraju”izolovanost” jes high-speed broadband, a u vezi sa tim australijska vlada pokreće najambiciozniji broadband projekat – nacionalnu mrežu koja će doneti fiber (optička vlakna) u domove u više od 1.000 gradova i mesta pokrivajući tako 93% kuća i preduzeća širom ove prostrane zemlje. Sledeća generacija bežične i satelitske tehnologije prekriće preostalih 7%, a čitava mreže će funkcionisati munjevitom brzinom i uključivaće investicije od otprilike 40 milijardi dolara posredstvom jednog nezavisnog državnog preduzeća u partnerstvu sa privatnim sektorom.

High-speed broadband (HSBB) je esencijalna infrastruktura za povećanje produktivnosti. Poljoprivrednici će daljinski pratiti useve i brzo će reagovati na promenu vremena. Proizvođači će efikasnije upravljati lancima snabdevanja. Mala preduzeća biće u boljoj takmičarskoj poziciji prema velikim firmama. Isto kao što je bilo u vreme kada se pojavila struja pre jednog veka, tako i sada jedva možemo da zamislimo aplikacije koje će broadband omogućiti.

OECD izračunao je da će ušteda troškova putem aplikacija koje omogućuje broadband biti takva da će imati fibre-to-the-home network koji će se sam isplatiti. Pretpostavke o povećanju BDP putem broadbanda u Australiji kreću su od 1,4% u prvih pet godina do 6% za deceniju. Smanjenjem troškova putovanja i prevoza robe i poboljšanjem efikasnosti, broadband će takođe omogućiti smanjenje emisije ugljen-dioksida, po jednoj studiji iz 2007, za 5%.


Архива чланака

Powered By Blogger

FACEBOOK