Banner Generator at Voidix.com



среда, 29. децембар 2010.

Bez mešanja sa nejevrejima

Foto: Shlomit Wolf, sxc.hu

Grupa supruga izraelskih rabina napisala je pismo u kome apeluje na jevrejske žene da se ne sastaju s nejevrejima.

Pismo je usledilo posle pisma grupe rabina, prošlog meseca, u kome se pozivaju Jevreji u Izraelu da ne prodaju i ne izdaju nekretnine nejevrejima. Novo pismo je potpisalo tridesatak žena rabina.

,,Za vaše dobro, za dobro budućih generacija i da ne biste bile izložene užasnoj patnji, obraćamo vam se sa molbom, apelom, molitvom, ne sastajte se s nejevrejima i ne radite na mestima na koja oni često dolaze", napisale su supruge rabina. Idejni tvorac pisma je organizacija Lehava koja tvrdi da spašava ćerke Izraela od onoga što naziva asimilicijom.

Lehava je učestvovala i u nedavnim demonstracijama protiv izdavanja i prodavanja stanova nejevrejima. Organizacija ima utočište za žene koje napuste svoje arapske partnere i obavestava javnost, kako ističe, o opasnostima koje proističu iz kontakata Jevreja i Arapa. Lehava je nedavno pozvala na bojkot jednog supermarketa gde Arapi i Jevreji rade u smenama, jedni pored drugih.

U nastojanju da ubede Jevrejke u svoje verovanje, u pismu se navodi da one vode poreklo od uzvišene rase kraljeva i da sastanci s nejevrejima mogu da ih odseku od njihove jevrejske porodice. Posebno se ukazuje na fenomen Arapa koji imaju jevrejske nadimke i koji su navodno ljubazni i nežni dok se ne nađu nasamo s Jevrejkom kada mogu da je tuku i ponize i da joj ne dopuste da pobegne.

U međuvremenu je anketa pokazala da čak 44 odsto Jevreja u Izraelu podržava pismo rabina u kome se apeluje da se ne izdaju stanovi nejevrejima. Ispitivanja pokazuju da se 48 odsto izraelskh Jevreja protivi takvom odnosu. Anketu je sproveo Institut Hari S. Truman za napredak mira na Hebrejskom univerzitetu i Palestinski centar za politiku i istraživanje u Ramali.

Desetine izraelskih rabina potpisalo je to versko uputstvo koje je upereno prvenstveno protiv izraelskih Arapa koji čine jednu petinu od oko 7,6 miliona stanovnika u Izraelu, izbeglica iz Afrike i radnika migranata. Istraživanje je, takođe, pokazalo da 55 odsto izraelskih Jevreja podržava predlog zakona na osnovu koga će se od onih koji teže da dobiju izraelsko državljanstvo tražiti da se zakunu Izraelu kao jevrejskoj i demokratskoj državi.

Архива чланака

Powered By Blogger

FACEBOOK