Banner Generator at Voidix.com



среда, 12. јануар 2011.

Da li će i kada neko odgovarati zbog reforme pravosuđa?

Da li će i kada neko odgovarati zbog reforme pravosuđa?
www.politika.rs | 10.01.2011 - 17:26
Da li će i kada neko odgovarati zbog reforme pravosuđa?

Mogu da optužim sudije – članove VSS. Oni su krivi zbog toga što su pristali da odlučuju u privremenom i nepotpunom organu; što su pristali da budu korumpirani, odnosno nagrađeni, kaže Jelisaveta Vasilić, član Saveta za borbu protiv korupcije

Setom pravosudnih zakona krši se ustavno načelo stalnosti sudijske funkcijekoje je osnov nezavisnog sudstva, kaže u razgovoru za „Politiku“ Jelisaveta Vasilić, član Saveta za borbu protiv korupcije. Posle usvajanja izmena seta pravosudnih zakona (Zakon o izmenama i dopunama Zakona o sudijama, Zakona o Visokom savetu sudstva, Zakona o javnom tužilaštvu, Zakona o državnom veću tužilaca...) ona ukazuje i na činjenicu da je opšti izbor sudija obavio privremeni i nepotpuni Visoki savet sudstva.

– Posle izmena pravosudnih zakona saznali smo ono što smo mogli da pretpostavimo: da će ova nestručna, agresivna i nedostojna vlast učiniti sve da onemogući sudsku kontrolu odluka Visokog saveta sudstva. Zbog toga se vlast odlučila da oduzme Ustavnom sudu nadležnost određenu Ustavom, da oduzme sudijama pravno na žalbu odnosno pravo na sudsku kontrolu odluka VSS i da, „čarobnim štapićem“ koji se zove zakon, žalbe sudija pretvori u prigovore o kojima će da odlučuje VSS, odnosno da sve vrati tamo gde je i počelo. Stručna javnost zna da zakon ne može da oduzme sudu nadležnost koja mu je određena Ustavom, da niko ne može da oduzme pravo sudiji na sudsku kontrolu akta kojim je odlučeno o nekom njegovom pravu i, naravno, da se Ustavni sud na osnovu izmena zakona neće oglasiti nenadležnim za odlučivanje o žalbama i da će žalbe predati VSS, a da za to nema zahtev ili saglasnost sudije, koji je žalbu izjavio – kaže za naš list Vasilićeva.

Posle svega što se zna godinu posle reforme, naša sagovornica se pita da li će i kada neko u Srbiji postaviti pitanje odgovornosti zbog trenutnog stanja u pravosuđu. Naglašava da zbog toga neće da krivi poslanike, koji bez razmišljanja donose zakone, jer će o njihovoj odgovornosti odlučivati glasači. Kaže da ne može da krivi ni Vladu jer je ona produkt partija, poslanika i glasača takvih kakvi jesu...

Mogu da optužim sudije – članove VSS. Oni su krivi zbog toga što su pristali da odlučuju u privremenom i nepotpunom organu; što su pristali da budu korumpirani, odnosno nagrađeni jer su za svoj glas dobili pravo da ne učestvuju u ovim izborima i da posle završetka izbora napreduju u sud višeg ranga.

Krivi su što su broj ukupno potrebnih sudija određivali nestručno, po „šac“ sistemu, udvarajući se poslušno volji ministra i drugih političara, a ne na osnovu egzaktnih merila. Odgovaraju što su svojim kolegama uskratili javnost u postupku, dostupnost dokaza na osnovu kojih su donošene odluke i raspravnost u postupku – navodi dalje članica Saveta za borbu protiv korupcije.

Na kraju, Vasilićeva tvrdi da su sudije – članovi VSS pokazale svoju nestručnost u obavljanju sudijskog poziva jer sudije koje ne znaju da su svi postupci javni, ako zakonom nije drugačije određeno, kao i da svi ljudi imaju pravo na dostupnost dokaza i raspravnost u postupku, ne mogu biti stručne sudije.

– Ako su sudije članovi VSS znale za javnost u postupku, za pravo dostupnosti dokaza kao i raspravnost u postupku, ali su kršili ta prava namerno ili pod pritiskom političara, onda takve sudije ne samo da su nestručne nego nisu ni dostojne obavljanja sudijske funkcije – kaže na kraju Vasilićeva.

Архива чланака

Powered By Blogger

FACEBOOK