Banner Generator at Voidix.com



петак, 15. април 2011.

Хрватска у шоку

петак, 15. апр 2011, 13:22 -> 16:34RTS

Пошто је Хашки трибунал инкриминисао "Олују" као удружени злочиначки подухват и осудио генерале Готовину и Маркача, Хрватска у шоку. Неколико хиљада људи на централном загребачком тргу пресуду дочекало у сузама.

Пресуда Хашког трибунала, којом је операција "Олуја" названа заједничким злочиначким подухватом, дочекана је у Хрватској са неверицом и незадовољством.

hrvatska2.jpg

Председник Иво Јосиповић рекао је да је шокиран пресудом Хашког суда тројици генерала, која, како је навео, представља озбиљан правни и политички акт.

"Генерали су осуђени и многи грађани тешко прихватају те пресуде. Не доводимо у питање легалност и легитимност домовинског рата и 'Олују'", изјавио је Јосиповић.

Премијерка Јадранка Косор изјавила је на ванредној конференцији за новинаре да одлука Трибунала, којом су Анте Готовина и Младен Маркач осуђени на 24, односно 18 година затвора, није правоснажна и да предстоји дуг жалбени поступак.

Косорова је навела да је "Олуја" била легитимна борбена операција са циљем ослобађања хрватске државне територије од окупације. Хрватска премијерка је сазвала и седницу владе, на којој ће се расправљати о даљој помоћи генералима.

zagreb.jpg

Пресуду тројици генерала на Тргу Бана Јелачића у Загребу чекало је више хиљада људи. Осуђујућа пресуда Готовини и Маркачу дочекана је са повицима незадовољства, сузама и псовкама.

Окупљени су, затим, изнели велики портрет Готовине и транспарент са списком "хрватских издајника", на којем су били и бивши председник Стјепан Месић, као и актуелни Иво Јосиповић и премијерка Јадранка Косор.

Одлуку Хашког трибунала у Хрватској оцењују као политичку, а на скупу у Загребу поручено је и да Хрватска никада неће признати Хашки суд.

gotovina2.jpg

Бивши учесници рата сматрају да је пресуда срамна за хрватску владу. "Овом пресудом смо осуђени сви ми, домовински рат и Хрватска", навео је Бранко Борковић, један од команданата одбране Вуковара.

"Значи ли то да ће Хрватска бити држава утемељена на злочину, а први председник вођа злочиначког подухвата. У пресуди се уопште није спомињала агресија на Хрватску", рекао је посланик ХДССб-а Боро Грубјешић.

Међутим, према речима председника Грађанског одбора за људска права из Загреба Зорана Пусића осуђујућа пресуда је била очекивана, а разочарање хрватске јавности због високих казни последица је навијачког и пристрасног новинарства, које је ширило лажну наду да они могу бити благо кажњени.

zadar.jpg

"Највише забрињава навијачки став доброг дела медија и обмањивање јавности, јер су они сада шокирани, а брине и став Католичке цркве која би по свом послању морала рећи коју реч о великом броју жртвама, поготово што се након 'Олује' десио велики број убистава и крајње нехришћанских поступака које је неко направио, а није одговарао", рекао је Пусић.

Известилац Европског парламента за Хрватску Ханес Свобода поручио је да пресуда Хашког трибунала неће утицати на преговоре Загреба са ЕУ.


Архива чланака

Powered By Blogger

FACEBOOK