Banner Generator at Voidix.com



субота, 23. април 2011.

Heroji Japana gube snagu

FUKUŠIMA 22. 04. 2011

PRESS

RADNICIMA U „FUKUŠIMI" OZBILJNO UGROŽENO ZDRAVLJE


Bez odmora - Moderni samuraji koji se više od mesec dana bore da spreče veću nuklearnu katastrofu u Japanu pate od nesanice, dehidrirali su, imaju visok krvni pritisak i padaju u depresiju

Radnici spavaju na podu u fiskulturnoj sali nuklearke
Mučno... Radnici spavaju na podu u fiskulturnoj sali nuklearke

Herojima Japana, koji više od mesec dana rade na saniranju oštećene nuklearne elektrane „Fukušima 1", ozbiljno je ugroženo zdravlje.

Japan, Fukušima

Lekar koji ih je posetio navodi da zasad niko nema radijacijsku bolest, ali da pate od nesanice, pokazuju znake dehidratacije, imaju visok krvni pritisak, vrlo lako mogu da dobiju neko srčano oboljenje, a nekoliko njih je blizu pada u depresiju.

Pali od umora

Predsednik Odeljenja za javno zdravlje medicinske škole Univerziteta Ehime, epidemiolog Takeši Tanigava, razgovarao je sa 80 od ukupno 245 radnika koji pokušavaju da spreče nuklearnu katastrofu.

- Za četiri dana, koliko sam proveo s njima, uspeo sam samo da porazgovaram sa tim ljudima, ali ne i da obavim medicinske preglede. Na osnovu njihovih ispovesti zaključio sam da mnogi imaju ozbiljne probleme sa zdravljem - kaže Tanigava, i dodaje da radnici sa kojima je pričao nisu bili izloženi radijaciji već su jednostavno pali od umora.

On je objasnio da su radnici konstantno pod stresom, što može da uzrokuje probleme sa srcem.

- Brinu zbog radijacije, misle na svoje porodice, a uz sve to, možda im najteže pada neizvesnost jer ne znaju kada će se nuklearna kriza konačno okončati - kaže doktor, i dodaje da su svi iscrpljeni dugotrajnim radom.

- Uslovi u elektrani i dalje su teški. Rekli su mi da je u pojedinim delovima centrale zračenje toliko visoko da poslove obavljaju samo roboti. Ukoliko se nešto ne promeni, rizik po zdravlje tih ljudi će se dodatno pogoršati. Popravka centrale trajaće još nekoliko meseci, što znači da će oni raditi i kada dođe leto - ističe epidemiolog, i upozorava da su tokom letnjih vrućina rizici po zdravlje mnogo veći.

Tanigava objašnjava da radnici rade u smenama i da imaju vrlo malo vremena za odmor.

- Četiri dana rade, a potom imaju dva slobodna dana koje provedu u obližnjoj elektrani „Fukušima 2", koja se nalazi na desetak kilometara od nuklearke „Fukušima 1", razorene nakon zemljotresa i cunamija 11. marta. Iako druga elektrana nije oštećena, ni u njoj nemaju dobre uslove. Ne kupaju se redovno i ne dobijaju svežu hranu. Spavaju na podu fiskulturne sale, koja se nalazi u sklopu elektrane, vrlo blizu jedan drugom, pokrivaju se samo ćebićima i nemaju nimalo privatnosti - kaže lekar, i objašnjava da hrkanje predstavlja jedan od velikih problema.

Zabranjena zona

Japanske vlasti uvele su potpunu zabranu pristupa u zoni od 20 kilometara od nuklearke „Fukušima 1", a građanima koji ne budu poštovali zabranu zaprećeno je zatvorskim i novčanim kaznama.

Kršenje naredbe o evakuaciji ranije nije bilo kažnjivo po zakonu, ali prema novom propisu, građani koji uđu u zabranjenu zonu moraće da plate kaznu od 100.000 jena (oko 1.000 evra), a moguća je i zatvorska kazna od 30 dana. Portparol vlade Jukio Edano naveo je da nova odluka japanskih vlasti nije posledica pogoršanja situacije u nuklearnoj elektrani već je namera da se ograniči izloženost radijaciji i spreče krađe.

- Iako zvuči smešno, hrkanje je veliki problem. Oni su zbijeni jedan do drugog i kada neko od njih hrče, normalno je da kolega do njega ne može da spava. A san je jedan od ključnih faktora tokom odmora. Nekoliko radnika upravo zato i pati od nesanice - ističe Tanigava, i dodaje da je neredovan i nedovoljan san uvod u depresiju.

Loši uslovi

Tanigava kaže da razume da su zbog nuklearne krize u zemlji na snazi vanredni uslovi, ali je istovremeno naglasio da uslovi rada ne zadovoljavaju osnovna prava koja su radnicima garantovana japanskim ustavom.

S druge strane, kompanija „Tepko", koja rukovodi nuklearnim postrojenjem, saopštila je da se na sve načine trudi da poboljša uslove herojima Japana.

- U odnosu na period od pre nekoliko nedelja, radnici sada imaju bolje uslove. Što se tiče hrane, i dalje je nemoguće da dobijaju sveže meso ili povrće. Međutim, sada imaju mogućnost da obroke spreme u mikrotalasnim rernama, i u svakom slučaju, sada imaju kvalitetniju ishranu - naveli su zvaničnici „Tepka".

B. Ćukić


Архива чланака

Powered By Blogger

FACEBOOK